nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU försökte enas i klimatfrågan inför G20-mötet

  • Annons 1

Igår avslutades det extrainsatta toppmöte som statsminister Fredrik Reinfeldt bjudit in Europas stats- och regeringschefer till. Målet var att enas kring frågor som ska tas upp på G20-mötet i Pittsburgh nästa vecka. En av frågorna var klimatet.

– Förhandlingarna går alldeles för långsamt. Världen har feber, det vet vi. Vi måste sluta med de tomma orden och börja agera. Detta budskap kommer vi leverera på G20-mötet. Utvecklingsländerna behöver vår hjälp för att betala notan, en nota som vi har hjälpt till att skapa med våra utsläpp, säger Fredrik Reinfeldt som fick medhåll av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso.

Enighet kring finansiering dröjer

Reinfeldt hänvisade också till EU-kommissionens förslag om finansiering av klimatanpassning i u-länderna. Dock tillade han att u-länderna i gengäld måste sätta upp utsläppsmål. Kommissionens förslag innehåller bland annat beräkningen att u-länderna behöver cirka 100 miljarder euro per år för anpassningsåtgärder fram till 2020, men också att det behövs mellan 5 till 7 miljarder euro årligen mellan 2010 och 2012 om ett klimatavtal nås. Enligt förslaget är EU berett att bidra med mellan 500 miljoner och 2,1 miljarder euro under de två åren.

I slutsatserna från toppmötet står bland annat att EU vill utöka handelssystemet för utsläppsrätter och att alla länder, förutom de minst utvecklade, ska bidra till finansieringen av anpassningsåtgärder. Dock väntas inte EU besluta om en gemensam position i finansieringsfrågan förrän toppmötet den 29-30 oktober.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4