nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU förbjuder fluorbaserade ämnen

EU:s medlemsländer har kommit överens om att förbjuda flera miljöfarliga ämnen som är baserade på fluor. Förbudet gäller bland annat ämnet PFOA, som till exempel kan finnas i impregnerade klädesplagg.

  • Annons 1

PFOA tillhör gruppen högfluorerade ämnen, eller PFAS, Poly- och perfluorerade alkylsubstanser som de också kallas. De kan finnas i exempelvis impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläckningsskum.

Högfluorerade ämnen är extremt svårnedbrytbara, och många av dem är även rörliga i miljön och vattenlösliga. Ämnena används i låga halter i många produkter eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.

– Det är önskvärt att sluta använda högfluorerade ämnen eftersom de kan orsaka problem under väldigt lång tid om de kommer ut i miljön, säger Alicja Andersson, handläggare på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen arbetar med ett åtgärdsprogram för att öka kunskapen och minska användningen av högfluorerande ämnen.

Begränsningen kommer att träda i kraft om tre år, men för vissa användningsområden kommer det att bli en längre övergångsperiod.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4