nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU drar i bromsen för biobränslen

EU vill begränsa användningen av biobränslen som framställs av grödor som raps och vete och istället satsa mer på biogas från hushållsavfall och alger.

  • Annons 1

Europeiska unionen vill införa en gräns för användningen av biobränslen, enligt ett utkast till ett nytt lagförslag. Anledningen är oron för att de är mindre klimatvänliga än vad man först trott och att de konkurrerar med livsmedelsproduktion, uppger nyhetssajten Euroactiv.com.

Förslaget, som först behöver godkännas av EU:s regeringar och lagstiftare, utgör en stor förändring i Europas biobränslepolitik. Förutom ett tak för biobränslen vill man även avsluta allt offentligt stöd till grödor för biobränslen efter 2020. I utkastet till det nya lagförslaget skriver kommissionen att biobränslen endast bör subventioneras om de leder till betydande besparingar av växthusgaser och inte produceras från grödor som används för livsmedel och foder.

Enligt förslaget skulle användningen av biobränslen som framställs av grödor som raps och vete begränsas till fem procent av den totala energiförbrukningen i EU:s transportsektor efter år 2020. För att kompensera den brist som kan uppstå vill Bryssel istället öka andelen biobränslen som framställs av hushållsavfall och alger.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.