nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-dom hotar klimatmålen

  • Annons 1

Enligt EUs domstol i Luxemburg har EU överskridit sina befogenheter när man försökt påtvinga medlemsländer hårdare krav på utsläppsminskningar än de själva vill. Bakgrunden är en tvist med bland annat Polen, där EU tidigare underkänt landets egna beräkningar av utsläpp och istället försökt påtvinga landet hårdare krav på utsläppsminskningar. EU-domstolens beslut kan nu få till följd att både nya EU-länder i Öst- och Centraleuropa samt gamla länder som är missnöjda med kvoterna, exempelvis Italien, vill få generösare tilldelning, vilket i förlängningen riskerar hela systemet för handel med utsläppsrätter.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4