nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-direktiv svårt att tillämpa på fasta biobränslen

  • Annons 1

EU-direktivet RED, Renewable Energy Directive, som gäller främjande av användningen av energi från förnybara energikällor är svårt att tillämpa på fasta biobränslen. Det visar en ny studie som IVL Svenska miljöinstitutet har gjort på uppdrag av Energimyndigheten.

I direktivet är fasta biobränslen inte inkluderade, men EU-kommissionen har annonserat att hållbarhetskriterier kan komma att fastställas även för dessa. IVL har därför undersökt hur direktivets regler skulle kunna tillämpas på dessa och det visar sig att ett flertal paragrafer i direktivet är svåra att tolka och måste omformuleras för att kunna tillämpas på fasta biobränslen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4