nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU bör leda klimatarbetet

Klimatmötet i Poznan pågår för fullt samtidigt som EUs politiker i Bryssel försöker nå en uppgörelse om framtida satsningar för att hejda klimatförändringarna. Världens ögon är riktade mot Europa.

  • Annons 1

Kommissionen, rådet och parlamentet arbetar febrilt med att ta fram konkreta klimatmål att presentera på FNs klimatmöte i Poznan innan förhandlingarna där avslutas den 12:e december. De flesta är överens om att EU kan och bör ta ledningen i kampen för att hejda den globala uppvärmningen. Men Italien, Tyskland och Polen har bromsat eller stoppat förslag om ambitiösa satsningar på förnybar energi och tuffare utsläppskrav för tunga transporter. Debatten är het om huruvida finanskrisen är ett argument för att sänka klimatambitionerna eller tvärtom, en unik chans att satsa sig ur den.

– Om Europa kan ta ledning i kampen mot klimatförändringar, så kan fördelen med att vara ”först ut” visa sig bli en riktig motor för ekonomisk utveckling och skapa tusentals jobb, säger Karl-Heinz Florenz, ledamot i det tillfälliga utskottet för klimatförändringar.

Utskottet har släppt en rapport som rekommenderar betydligt tuffare åtgärder än vad som diskuteras just nu, eftersom de skadliga effekter som uppvärmningen orsakar är både snabbare och allvarligare än vad man tidigare insett.

Förorenaren betalar

Politikerna i EU är inte överens om utvecklingsländernas roll i klimatarbetet, eller hur tekniköverföring och klimatbistånd ska räknas in i givarländernas klimatbalansräkning. Argument om att klimatbovar försöker köpa sig fria, står mot en mer pragmatisk hållning om mesta möjliga klimatnytta för pengarna.

– De som släpper ut ska betala och de pengarna ska investeras i åtgärder för klimatet, sa Centerpartiets Lena Ek under debatten i Bryssel, mellan parlamentet, rådet och kommissionen.

Hon föreslog vidare att man ska kompensera de företag som drabbas av hårdare regler, så att de inte flyttar från Europa, men menade att det problemet skulle försvinna vid en internationell överenskommelse.

Parlamentet ska rösta för eller emot de olika förslag som debatteras i Strasbourg den 17:e december.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.