nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ett steg på väg mot Paris

En veckas klimatförhandlingar i Genève är till ända. Ett utkast inför det viktiga Parismötet i höst har mejslats fram.

  • Annons 1

Stämningen i Genève har varit god och förhandlingarna har avlöpt väl, rapporterar flera av deltagarna. Det kan bero på att den text som antogs på fredagen hade vuxit från 38 till 86 sidor. Några tuffa diskussioner och kontroverser blev det inte, fokus var att få med alla länders åsikter i utkastet.

Detta kritiserades av bland annat Ilze Pruse, en av EU:s delegater på mötet, som sade till Huffington Post att hon hade hoppats se en mer koncis text. Men andra, som Maldivernas delegat Ahmed Sareer, var nöjda med processen som skapat mer delaktighet och tillit från utvecklingsländernas sida.

Nästa FN-ledda klimatförhandlingar hålls i Bonn i början av juni. Då börjar arbetet att stryka i det omfångsrika dokumentet. Svåra frågor, som hur ansvaret för utsläppsminskningarna ska fördelas, återstår att lösa om ett nytt klimatavtal ska komma till stånd i Paris i december.

Här hittar du hela förhandlingstexten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.