nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ett steg på väg mot Paris

En veckas klimatförhandlingar i Genève är till ända. Ett utkast inför det viktiga Parismötet i höst har mejslats fram.

  • Annons 1

Stämningen i Genève har varit god och förhandlingarna har avlöpt väl, rapporterar flera av deltagarna. Det kan bero på att den text som antogs på fredagen hade vuxit från 38 till 86 sidor. Några tuffa diskussioner och kontroverser blev det inte, fokus var att få med alla länders åsikter i utkastet.

Detta kritiserades av bland annat Ilze Pruse, en av EU:s delegater på mötet, som sade till Huffington Post att hon hade hoppats se en mer koncis text. Men andra, som Maldivernas delegat Ahmed Sareer, var nöjda med processen som skapat mer delaktighet och tillit från utvecklingsländernas sida.

Nästa FN-ledda klimatförhandlingar hålls i Bonn i början av juni. Då börjar arbetet att stryka i det omfångsrika dokumentet. Svåra frågor, som hur ansvaret för utsläppsminskningarna ska fördelas, återstår att lösa om ett nytt klimatavtal ska komma till stånd i Paris i december.

Här hittar du hela förhandlingstexten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.