nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Etanolsatsningar har ökat utsläppen

Sveriges gynnande av etanol som drivmedel har inte haft önskvärd effekt. Enligt en ny rapport har satsningarna ökat utsläppen med 20 miljoner ton jämfört med om transporterna hade skett med bensin.

  • Annons 1

Satsningarna på etanol som drivmedel ökar de globala utsläppen istället för att minska dem. I alla fall på rimligt lång sikt, enligt Expertgruppen för miljöstudier.

Resultatet kommer från rapporten Etanolens koldioxideffekt och har överlämnats till finansdepartementet. Rapporten är tänkt att ge en överblick av forskningsläget och har författats av professor Sören Wibe, vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Rapporten ifrågasätts

Anledningen till varför etanolen beräknas ge större utsläpp av koldioxid är bland annat att tillverkningen drar mer energi än bensinproduktion och att orörd mark tas i anspråk vilket frigör mycket koldioxid.

Rapporten har fått Gröna bilister att reagera.

– Den etanol vi använder i Sverige, E85, kommer från verifierat hållbar sockerrörsetanol, odlad över två tusen kilometer sydöst om Brasiliens regnskogar, medan etanolen som låginblandas i bensin huvudsakligen kommer från Norrköping men också är vinrester som annars skulle slängts. Detta bortser Junilistans Sören Wibe från när han sågar all etanolproduktion, säger Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4