nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Duschen har tagits fram av Mehrdad Mahdjoubi, grundare av det svenska företaget Orbital Systems efter ett examensarbete där han deltog i ett samarbetsprojekt med NASA.
Duschen har tagits fram av Mehrdad Mahdjoubi, grundare av det svenska företaget Orbital Systems efter ett examensarbete där han deltog i ett samarbetsprojekt med NASA.

Eskilstuna blir testbädd för miljöteknikbolag

Under de kommande två åren ska Eskilstuna kommun vara testbädd för små miljöteknikbolag för att hjälpa dem att testa och sprida sina innovationer.
Den senaste i raden är en dusch som återvinner 90 procent av vattenmängden. Den står numera i en av kommunens raststugor.

  • Annons 1

Projektet testbädd för miljöteknik sträcker sig över en 2-års period där syftet är att främja företag som satsar på ny energieffektiv och klimatsmart teknik. Många nya produkter och tjänster har svårt att slå igenom då det saknas bra referensinstallationer och det vill Eskilstuna kommun hjälpa till att ändra på.

Den senaste i raden av innovationer som nu testas är en miljösmart dusch som installerats i Vilsta raststuga. Duschen sparar och återvinner upp till 90 % av vattnet och 80 % av energin jämfört med konventionella duschar. Duschens system är uppbyggt som ett eget återvinningssystem där det vatten som rinner ned i golvbrunnen renas med en högteknologisk filterteknik för att sedan recirkuleras upp till duschmunstycket igen. På så sätt sparas både energi och vatten. Vattnet i duschen blir renare än kranvatten då systemet är uppbyggt att åstadkomma lika rent eller renare vatten än i kranen. Duschen har tagits fram av Mehrdad Mahdjoubi, grundare av det svenska företaget Orbital Systems efter ett examensarbete där han deltog i ett samarbetsprojekt med NASA.

– Det här är en mycket speciell och innovativ lösning på ett duschsystem och vi hoppas att den kan installeras i fler verksamheter i kommunen, berättar Per Ekstorm, projektledare Testbädd för miljöteknik.

Sedan tidigare finns redan två innovationer inom kommunens verksamheter. Ett energisnålt torkskåp på Stenborgsgatans förskola och ett klimatstyrningsprogram på Djurgårdens vårdboende och Måsta Ängs äldreboende.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.