nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Duschen har tagits fram av Mehrdad Mahdjoubi, grundare av det svenska företaget Orbital Systems efter ett examensarbete där han deltog i ett samarbetsprojekt med NASA.

Eskilstuna blir testbädd för miljöteknikbolag

Under de kommande två åren ska Eskilstuna kommun vara testbädd för små miljöteknikbolag för att hjälpa dem att testa och sprida sina innovationer.
Den senaste i raden är en dusch som återvinner 90 procent av vattenmängden. Den står numera i en av kommunens raststugor.

  • Annons 1

Projektet testbädd för miljöteknik sträcker sig över en 2-års period där syftet är att främja företag som satsar på ny energieffektiv och klimatsmart teknik. Många nya produkter och tjänster har svårt att slå igenom då det saknas bra referensinstallationer och det vill Eskilstuna kommun hjälpa till att ändra på.

Den senaste i raden av innovationer som nu testas är en miljösmart dusch som installerats i Vilsta raststuga. Duschen sparar och återvinner upp till 90 % av vattnet och 80 % av energin jämfört med konventionella duschar. Duschens system är uppbyggt som ett eget återvinningssystem där det vatten som rinner ned i golvbrunnen renas med en högteknologisk filterteknik för att sedan recirkuleras upp till duschmunstycket igen. På så sätt sparas både energi och vatten. Vattnet i duschen blir renare än kranvatten då systemet är uppbyggt att åstadkomma lika rent eller renare vatten än i kranen. Duschen har tagits fram av Mehrdad Mahdjoubi, grundare av det svenska företaget Orbital Systems efter ett examensarbete där han deltog i ett samarbetsprojekt med NASA.

– Det här är en mycket speciell och innovativ lösning på ett duschsystem och vi hoppas att den kan installeras i fler verksamheter i kommunen, berättar Per Ekstorm, projektledare Testbädd för miljöteknik.

Sedan tidigare finns redan två innovationer inom kommunens verksamheter. Ett energisnålt torkskåp på Stenborgsgatans förskola och ett klimatstyrningsprogram på Djurgårdens vårdboende och Måsta Ängs äldreboende.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.