nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Esam
Laura Vidje tror och hoppas på att begreppet cirkulär ekonomi inte kommer fortsätta att likställas med "återvinning" under 2019. FOTO: Esam

Esam: 2018 visade mycket drivkraft kring klimatfrågor

Laura Vidje, hållbarhetskonsult på Esam, ser tillbaka på 2018 med stolthet och lyfter bland annat den yngre generationens engagemang i hållbarhetsfrågor och konferensen ”Circular Economy Hotspot Week”.

 • Annons 1

Vilka är 2018 års viktigaste hållbarhetshändelser inom ditt område?

– När det gäller cirkulär ekonomi som jag har arbetat med sedan 2012 i Sverige, så känns det riktigt bra att regeringen nu äntligen har tillsatt en efterlängtad delegation för cirkulär ekonomi. Andra positiva nyheter inom området var att Nederländerna anordnade en hel veckas konferens ”Circular Economy Hotspot Week” med 500 internationella deltagare, och att bland annat Danmark har antagit en nationell strategi för cirkulär ekonomi.

– Utöver det tycker jag att året visade mycket drivkraft kring klimatfrågor och många rörelser som har kommit igång bland annat på grund av Greta Thunbergs engagemang, elever som strejkar och studenter som ställer krav på företagens hållbarhetsarbete – och detta sker från Sverige, över Frankrike och till Australien. Jag är otroligt stolt över att nästa generation tar saken i egna händer – jag minns tillbaka på år 2007 när jag studerade klimatförändringar och var aktiv i demonstrationer i Berlin.

Vilka hållbarhetstrender ser du inför 2019 inom ditt område?

– Jag tror och hoppas på att begreppet cirkulär ekonomi inte kommer fortsätta att likställas med ”återvinning”, men att det kommer tydliggöras att cirkulär ekonomi innebär att ta ett helhetsgrepp, använda förnybar energi, främja mångfald både socialt och biologisk, samt skapa säkra och hälsosamma kretslopp – med hjälp av nya affärsmodeller.

Vad hoppas du på ska hända under 2019?

– Att fler företag sätter ambitioner om ett positivt återskapande bidrag, det vill säga, att målsättningar ändras från ett smalt fokus på att bara minska sina CO2 utsläpp och ignorera sin påverkan utanför Sverige, till att ta ett helhetsgrepp, som skapar nytta i exempelvis hela leverantörskedjan.

Läs mer: Gröna bolån hett för bankerna

– Dessutom hoppas jag att vi ser mer konkret arbete för att ställa om affärsmodeller som gynnar en cirkulär ekonomi, där vi hyr istället för att äga, delar tillgångar, och byter ut fossilt helt och hållet. En stor förhoppning finns också att tillsammans med Cradlenet genomföra en Circular Economy Hotspot i ett skandinaviskt samarbete, som blir en bra mötesplats för att samla engagemang och utöka arbetet på nationell nivå, avslutar Laura Vidje.

Miljö & Utvecklings julkalender: 

Lucka 1: ”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”

Lucka 2: Klimatkämpe berättar om trenderna 2019

Lucka 3: Valet till EU-parlamentet viktigast 2019

Lucka 4: Fysikprofessorn hoppas på billigare förnybar el 2019

Lucka 5: ”2018 blev växtbaserade livsmedel plötsligt mainstream”

Lucka 6: Mattias Goldmann: 2019 blir delningsekonomis år

Lucka 7: Naturskyddsföreningen: ”Biologisk mångfald får utrymme i samhällsdebatten”

Lucka 8: Akea: ”Lagkravet på hållbarhetsrapportering har gjort sitt”

Lucka 9: Svante Axelsson: Större fokus på CCS-teknik väntar

Lucka 10: Nudie Jeans: ”Vi ser ett fortsatt fokus på det återvunna plagget”

Kommentarer

1 reaktion till “Esam: 2018 visade mycket drivkraft kring klimatfrågor”

 1. Nils Båth, 0705 665591 skriver:

  Skäms på er om inte CCU kommer i en av luckorna!!! I Sverige är CCU ledsamt nog bara en lucka. Koldioxiden måste in i det teknologiska kretsloppet, det cirkulära materialflödet, som drivs av el.

  Borde ni inte skaffa en redaktion som tar fram allt nytt som händer inom energivärlden. Det råder en flathet hos folk att sätta sig in i ny teknologi, för inte heller känner de till den gamla. En OBILD råder.

  Vad tycks? Kan ni slå Ny Teknik? Det kan väl inte vara så svårt. Det är ju ett folkbildningsprojekt, eller hur?

  Hör av er! // Nils Båth

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4