nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ersättning för gödselbaserad biogas efterlyses

Inför regeringens budgetförhandlingar står ersättning för att producera biogas av gödsel högt på lantbrukarnas önskelista. LRF och Energigas Sverige menar att en detta skulle kunna kicka igång böndernas biogasproduktion.

  • Annons 1

Inför regeringens interna förhandlingar för vårbudgeten uppmanar nu Lantbrukarnas riksförbund och Energigas Sverige regeringen att överväga ett införande av en ersättning för metanreducering.

– Enligt Energimyndighetens egen utredning ger gödselbaserad biogas en minskning av utsläppen av växthusgaser med 185 procent. Den minskar med andra ord utsläppen nära två gånger, säger Anders Mathiasson, vd för branschorganisationen Energigas Sverige.

När biogas framställs från gödsel ger det en dubbel klimat- och miljönytta. Dels genom att biogasen ersätter fossila bränslen i fordon, dels genom att själva rötprocessen i sig minskar utsläppen av klimatgaser.

– En metanreduceringsersättning skulle kunna bli en konkret åtgärd för att minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt öka tillgången på biogas. Många är de lantbrukare som väntar på denna ersättning för att dra igång en biogasproduktion, säger Helena Johnsson, LRF:s ordförande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.