nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Enklare bygga vindkraftverk

Regeringen presenterar nu flera förslag som ska underlätta etableringen av vindkraft. Genom att slopa parallella beslutsprocesser vill man förkorta startsträckan för byggen.

  • Annons 1

Som regelverket ser ut idag måste byggandet av vindkraftverk föregås av två beslutsprocesser enligt plan- och bygglagen men också miljöbalken. Regeringens nya förslag innebär att krav på detaljplan och bygglov inte behövs när uppförandet av vindkraftverket fått grönt enligt miljöbalken. Alla beslut ska alltså ske vid miljötillståndsprövningen. Dock behövs fortfarande en detaljplan då vindkraftverket ska byggas i ett område med stor efterfrågan på mark.

– Vindkraften har byggts ut i snigelfart i Sverige. Regeringens ambitiösa mål om att hälften av energin ska vara förnybar till år 2020 och tiodubbla utbyggnaden av vindkraft kräver enklare tillståndsgivning. Nu tar vi bort stoppklossarna i handläggningen, främst genom att slopa den så kallade dubbelprövningen av vindkraftsärenden. säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Ett överklagande

När det gäller överklaganden från grannar och andra som påverkas av anläggningarna föreslås också ett annat förfarande. Idag kan man överklaga flera olika beslut som tas i processen, men förslaget innebär att man överklagar ett enda beslut.

Dessutom ges kommunerna ett visst medbestämmande. De måste godkänna projekt som tillståndsprövas enligt miljöbalken. Det gäller främst stora vindkraftsparker.

Naturskyddsföreningen är bland annat kritisk till den del av förslaget som kan komma att påverka Öland. Förslaget undantar Öland från förbudet i miljöbalken som gäller skydd av obruten kust vid vindkraftsetableringar. På organisationen menar man att byggena kan kanaliseras till värdefulla strandmiljöer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4