nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energisnåla småhus behöver inte kosta mer

  • Annons 1

Energisnåla småhus behöver inte kosta mer än traditionella hus. Och passivhus med tjock isolering är inte alltid den bästa lösningen för att bygga energisnålt, visar forskning från Örebro universitet.

– Det finns andra sätt än passivhus som är minst lika bra eller bättre. Sedan över 20 år tillbaka finns goda erfarenheter av småhus med ”måttlig” isolering, frånluftsventilation, vattenradiatorer samt frånluftsvärmepump för byggnadsuppvärmning och varmvatten, säger Christer Harrysson, professor i byggteknik, som menar att dessa hus har en cirka 30 procent lägre energiförbrukning än normalt.

Dessutom menar han att passivhustekniken ställer särskilda krav på projektörer och boende, till skillnad från lösningar med frånluftsventilation och måttlig isolering som dessutom är fabrikatsoberoende. Han pekar även på att man genom att använda måttlig isolering håller nere produktionskostnaden samtidigt som risken för mögel- och rötaproblem minskar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4