nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Energislukande belysning förbjuds

  • Annons 1

Ekodesignkommittén har nu röstat igenom de EU-förordningar som anger krav på gatu- och kontorsbelysning och digitalboxar.

Förslagen innebär bland annat att bara de mest energisnåla lysrören och lamporna får användas. Kraven gäller energieffektivitet, kvicksilverhalter samt ljusegenskaper. Förordningsförslaget innebär bland annat att vissa lysrör (halofosfat), kvicksilverlampor i vägbelysning samt metallhalogenlampor med hög effekt förbjuds på sikt.

– Kraven innebär bland annat att Vägverket respektive kommunerna snart måste komma igång med att börja byta ut kvicksilverlampor mot andra typer av urladdningslampor, säger Kalle Hashmi på Energimyndigheten.

Förordningsförslagen ska nu granskas av parlamentet och kan antas i början på nästa år. De krav som är formulerade i förordningarna börjar gälla ett respektive tre år efter antagandet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.