nr-logo

Tidningen för miljöproffs

På klimatmötet i Paris lanserade den svenska energiministern ett globalt initiativ, som ska påskynda spridningen av energisnål belysning. FOTO: Shutterstock

Energiministern vill byta ut 10 miljarder lampor

Genom att använda energisnåla lampor kan vi minska vår energiförbrukning och utsläppen av växthusgaser. På klimatmötet i Paris lanserade energiminister Ibrahim Baylan i dag ett globalt initiativ för att sprida energieffektiv belysning.

  • Annons 1

Det globala initiativet, Global Lighting Challenge, stöds redan av flera regeringar, men ska även samla lokala beslutsfattare, internationella experter och aktörer från näringslivet. Möbeljätten Ikea är det första företaget att ansluta sig till initiativet.

Med den senaste tekniken, till exempel lysdiodlampor, finns det en enorm besparingspotential både globalt och i Sverige.

– Energieffektivisering är en nyckel om vi ska kunna nå klimatmålen. Om vi minskar elanvändningen minskar vi också utsläppen av växthusgaser. Genom Global Lighting Challenge kommer offentliga och privata aktörer att arbeta tillsammans för att snabba på utrullningen av energieffektiv belysningsteknik, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.