nr-logo

Tidningen för miljöproffs

På klimatmötet i Paris lanserade den svenska energiministern ett globalt initiativ, som ska påskynda spridningen av energisnål belysning.
På klimatmötet i Paris lanserade den svenska energiministern ett globalt initiativ, som ska påskynda spridningen av energisnål belysning. FOTO: Shutterstock

Energiministern vill byta ut 10 miljarder lampor

Genom att använda energisnåla lampor kan vi minska vår energiförbrukning och utsläppen av växthusgaser. På klimatmötet i Paris lanserade energiminister Ibrahim Baylan i dag ett globalt initiativ för att sprida energieffektiv belysning.

  • Annons 1

Det globala initiativet, Global Lighting Challenge, stöds redan av flera regeringar, men ska även samla lokala beslutsfattare, internationella experter och aktörer från näringslivet. Möbeljätten Ikea är det första företaget att ansluta sig till initiativet.

Med den senaste tekniken, till exempel lysdiodlampor, finns det en enorm besparingspotential både globalt och i Sverige.

– Energieffektivisering är en nyckel om vi ska kunna nå klimatmålen. Om vi minskar elanvändningen minskar vi också utsläppen av växthusgaser. Genom Global Lighting Challenge kommer offentliga och privata aktörer att arbeta tillsammans för att snabba på utrullningen av energieffektiv belysningsteknik, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.