nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Energimärkta däck snart EU-krav

Snart måste alla däck förses med energimärkning. M&U guidar dig genom förändringen.

  • Annons 1

Från och med november 2012 ska samtliga däck på bilar, lastbilar och bussar ha den obligatoriska energimärkningen. Samma gäller för samtliga EU-länder. Märkningen utgår från en skala mellan A till G, där A är mest energieffektivt.

Märkningen visar energieffektivitet, väggrepp vid vått väglag och buller.

Anledningen till att EU nu tagit initiativ till energimärkningen är att däck står för en stor del av fordonens miljöpåverkan, mellan 20 och 30 procent av bränsleåtgången.

De däck som är mest energieffektiva ska minska den totala bränsleförbrukningen med upp till tio procent.

Däck som omfattas är de som kallas C1, C2 och C3. Även om förordningen inte träder i kraft förrän i november 2012 ska däck som produceras från och med 1 juli 2012 förses med märket. Märkningen ska sättas på i fabriken och tillverkare och importörer får ansvar för att märkningen följer kraven. Dubbdäck är undantagna.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.