nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energimärkning av tv-apparater blir krav

Snart måste alla tv-apparater som säljs i Europa energimärkas.

  • Annons 1

Först ut bland europeiska hemelektronikprodukter att omfattas av obligatorisk energimärkning är tv-apparaterna. Målet med märkningen är att få tillverkarna att tänka om i produktutvecklingen och hjälpa konsumenter att fatta miljöklokare val. Från och med 30 november 2011 blir det krav på att tv-apparater ska ha ett märke som går i skalan mörkgrönt till rött. Är märket grönt och bär bokstaven A är tv:n mest energieffektiv medan G är det lägsta betyget på skalan. Skalan för märkningen kommer att uppdateras succesivt från och med 2013 fram till 2019, då de energisnålaste tv-apparaterna förses med A+++.

Men redan nu får tillverkare använda A+, A++ och A+++ om de vill.

Uppdatering för vitvaror

När det gäller vitvaror har energimärkning funnits länge, därför revideras skalan där A hittills varit högsta betyget. Snart blir det även obligatoriskt att märka ut om apparaterna är mer energieffektiva än så enligt nya betygen A+, A++ och A+++. För diskmaskiner och tvättmaskiner blir detta obligatorisk från och med 30 november 2011. För kylskåp och frysar gäller kravet från och med 20 december samma år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.