nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energimärkning av tv-apparater blir krav

Snart måste alla tv-apparater som säljs i Europa energimärkas.

  • Annons 1

Först ut bland europeiska hemelektronikprodukter att omfattas av obligatorisk energimärkning är tv-apparaterna. Målet med märkningen är att få tillverkarna att tänka om i produktutvecklingen och hjälpa konsumenter att fatta miljöklokare val. Från och med 30 november 2011 blir det krav på att tv-apparater ska ha ett märke som går i skalan mörkgrönt till rött. Är märket grönt och bär bokstaven A är tv:n mest energieffektiv medan G är det lägsta betyget på skalan. Skalan för märkningen kommer att uppdateras succesivt från och med 2013 fram till 2019, då de energisnålaste tv-apparaterna förses med A+++.

Men redan nu får tillverkare använda A+, A++ och A+++ om de vill.

Uppdatering för vitvaror

När det gäller vitvaror har energimärkning funnits länge, därför revideras skalan där A hittills varit högsta betyget. Snart blir det även obligatoriskt att märka ut om apparaterna är mer energieffektiva än så enligt nya betygen A+, A++ och A+++. För diskmaskiner och tvättmaskiner blir detta obligatorisk från och med 30 november 2011. För kylskåp och frysar gäller kravet från och med 20 december samma år.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4