nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: collage Fredrik Lundell

Förnybart versus fossilt

Därför tvekar energibolagen när företagen satsar

Energibolagen litar till fossila energikällor medan företagen satsar på förnybart. Två parallella trender lever sida vid sida. Hur har det blivit så här?

  • Annons 1

Två rubriker hämtade ur nyhetsflödet 2014: ”Kolets andel av energimarknaden är på sin högsta nivå sedan 1970” (The Guardian) och ”Ikea plöjer ner miljarder i vindkraft” (Dagens Industri).

Det rapporteras om att det har installerats fler solpaneler i USA under de senaste 18 månaderna än under de föregående 30 åren, en utveckling som Google är med och bidrar till som delägare i världens största solkraftspark. Ikea siktar mot att bli energioberoende till 2020 och bygger egna vindkraftverk.

Brunkol och fracking

Samtidigt orsakar Vattenfalls satsningar på brunkol i Tyskland svarta rubriker och den omdiskuterade metoden fracking förser USA med naturgas. Det är privatpersoner och företag som går i spetsen för sol- och vindenergins framfart och de traditionella energibolagen som plöjer ner investeringar i fossila energikällor.

Niclas Damsgaard, Sweco.

Niclas Damsgaard, Sweco.

– Det är lite märkligt i dessa tider att brunkolen är en av de mest intressanta energiresurserna ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Niclas Damsgaard, chef för avdelningen Energy market på Sweco.

Dålig affär för jättarna

Att utvecklingen på energimarknaden spretar åt helt olika håll är egentligen inte så konstigt. För stora energikrävande företag kan det vara en riktigt god affär att trygga elförsörjningen med till exempel en egen vindkraftspark.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4