nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energiförbrukningen minskar i svenska hem

Under det senaste decenniet har energianvändningen för uppvärmning och varmvatten per kvadratmeter i flerbostadshus och lokaler minskat. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

  • Annons 1

Mellan åren 2002 och 2012 var minskningen 15 procent för flerbostadshus och 11 procent för lokaler.

– En tänkbar förklaring till att energianvändningen minskar kan bland annat vara att fjärrvärmepriserna i genomsnitt har ökat med nästan 20 procent under de senaste tio åren. Detta har gett incitament att effektivisera eller minska energianvändningen, säger Lars Nilsson vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Den totala energianvändningen ökade dock 2012 jämfört med året innan. Ökningen beror troligtvis på att år 2011 var varmare än år 2012.

Under år 2012 var fjärrvärme fortfarande det klart dominerande uppvärmningssättet i både lokaler och flerbostadshus. I flerbostadshus värmdes 85 procent av den uppvärmda arean av enbart fjärrvärme, medan motsvarande siffra för lokaler var 72 procent. Under 2012 stod olja för 3 procent av energin för uppvärmning och vatten i lokaler och 1 procent i flerbostadshus.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.