nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Oljepannor har ersatts med värmepumpar, till exempel på Rosenholmsskolan. Nu finns bara tre kommunala hus kvar med oljeuppvärmning.

Energieffektivisering i Nässjö en lönsam affär

Nässjö kommun i Småland har på tre år sänkt energiförbrukningen i sina kommunala fastigheter med 20 procent.

  • Annons 1

Totalt handlar det om 60 kommunala byggnader där man genom att modernisera underhåll av fastigheterna lyckats sänka energi- och vattenförbrukningen samt underhållskostnaderna med 20 procent. Det motsvarar fyra miljoner kronor per år.

I dag är fastigheterna uppkopplade mot ett intranät och övervakas av driftspersonalen via ett centralt system. För de som vistas eller bor i husen har projektet inneburit ett förbättrat inomhusklimat.

– Så här långt har projektet överträffat våra förväntningar. Vi har minskat både våra energikostnader och vår miljöbelastning, säger Fredrik Lindgren, byggnadschef i Nässjö kommun.

Satsningen görs i samarbete med Schneider Electric genom ett så kallat EPC-projekt (Energy Performance Contracting), vilket innebär att Schneider Electric garanterar att hela investeringen på 30 miljoner kronor kommer att återbetalas via energibesparingar inom 13 år.

Några åtgärder:

  • Fastigheterna har kopplats upp mot kommunens intranät, vilket gör det möjligt att se hur en fastighet mår i realtid. Driftpersonalen kan övervaka och styra temperaturen, värmepumpar och ventilationen i enskilda lokaler dygnet runt. Systemet gör också att personalen mycket lättare kan hitta läckor i värmesystemet.
  • Tilläggsisolering.
  • Injustering av värmesystem samt installation/ byte av termostater och radiatorventiler.
  • Oljepannor har ersatts med värmepumpar.
  • Installation av närvaro/frånvarodetektorer samt byte till energisnålare armaturer och ljuskällor.
  • Installation av vattensparlatorer.
  • Ventilationen har anpassats efter verksamheten, till exempel reduceras luftflödena då ingen är i lokalerna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.