nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Oljepannor har ersatts med värmepumpar, till exempel på Rosenholmsskolan. Nu finns bara tre kommunala hus kvar med oljeuppvärmning.

Energieffektivisering i Nässjö en lönsam affär

Nässjö kommun i Småland har på tre år sänkt energiförbrukningen i sina kommunala fastigheter med 20 procent.

  • Annons 1

Totalt handlar det om 60 kommunala byggnader där man genom att modernisera underhåll av fastigheterna lyckats sänka energi- och vattenförbrukningen samt underhållskostnaderna med 20 procent. Det motsvarar fyra miljoner kronor per år.

I dag är fastigheterna uppkopplade mot ett intranät och övervakas av driftspersonalen via ett centralt system. För de som vistas eller bor i husen har projektet inneburit ett förbättrat inomhusklimat.

– Så här långt har projektet överträffat våra förväntningar. Vi har minskat både våra energikostnader och vår miljöbelastning, säger Fredrik Lindgren, byggnadschef i Nässjö kommun.

Satsningen görs i samarbete med Schneider Electric genom ett så kallat EPC-projekt (Energy Performance Contracting), vilket innebär att Schneider Electric garanterar att hela investeringen på 30 miljoner kronor kommer att återbetalas via energibesparingar inom 13 år.

Några åtgärder:

  • Fastigheterna har kopplats upp mot kommunens intranät, vilket gör det möjligt att se hur en fastighet mår i realtid. Driftpersonalen kan övervaka och styra temperaturen, värmepumpar och ventilationen i enskilda lokaler dygnet runt. Systemet gör också att personalen mycket lättare kan hitta läckor i värmesystemet.
  • Tilläggsisolering.
  • Injustering av värmesystem samt installation/ byte av termostater och radiatorventiler.
  • Oljepannor har ersatts med värmepumpar.
  • Installation av närvaro/frånvarodetektorer samt byte till energisnålare armaturer och ljuskällor.
  • Installation av vattensparlatorer.
  • Ventilationen har anpassats efter verksamheten, till exempel reduceras luftflödena då ingen är i lokalerna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.