nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Oljepannor har ersatts med värmepumpar, till exempel på Rosenholmsskolan. Nu finns bara tre kommunala hus kvar med oljeuppvärmning.
Oljepannor har ersatts med värmepumpar, till exempel på Rosenholmsskolan. Nu finns bara tre kommunala hus kvar med oljeuppvärmning.

Energieffektivisering i Nässjö en lönsam affär

Nässjö kommun i Småland har på tre år sänkt energiförbrukningen i sina kommunala fastigheter med 20 procent.

  • Annons 1

Totalt handlar det om 60 kommunala byggnader där man genom att modernisera underhåll av fastigheterna lyckats sänka energi- och vattenförbrukningen samt underhållskostnaderna med 20 procent. Det motsvarar fyra miljoner kronor per år.

I dag är fastigheterna uppkopplade mot ett intranät och övervakas av driftspersonalen via ett centralt system. För de som vistas eller bor i husen har projektet inneburit ett förbättrat inomhusklimat.

– Så här långt har projektet överträffat våra förväntningar. Vi har minskat både våra energikostnader och vår miljöbelastning, säger Fredrik Lindgren, byggnadschef i Nässjö kommun.

Satsningen görs i samarbete med Schneider Electric genom ett så kallat EPC-projekt (Energy Performance Contracting), vilket innebär att Schneider Electric garanterar att hela investeringen på 30 miljoner kronor kommer att återbetalas via energibesparingar inom 13 år.

Några åtgärder:

  • Fastigheterna har kopplats upp mot kommunens intranät, vilket gör det möjligt att se hur en fastighet mår i realtid. Driftpersonalen kan övervaka och styra temperaturen, värmepumpar och ventilationen i enskilda lokaler dygnet runt. Systemet gör också att personalen mycket lättare kan hitta läckor i värmesystemet.
  • Tilläggsisolering.
  • Injustering av värmesystem samt installation/ byte av termostater och radiatorventiler.
  • Oljepannor har ersatts med värmepumpar.
  • Installation av närvaro/frånvarodetektorer samt byte till energisnålare armaturer och ljuskällor.
  • Installation av vattensparlatorer.
  • Ventilationen har anpassats efter verksamheten, till exempel reduceras luftflödena då ingen är i lokalerna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.