nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energieffektivitet – ingenjörernas lösning på klimatkrisen

  • Annons 1

Idag presenteras rapporten Future Climate – Engineering Solutions, ett resultat av det årslånga projektet mellan ingenjörsförbund från 13 länder. Tillsammans är de eniga om att energieffektivitet är det billigaste och enklaste sättet att minska koldioxidutsläppen. Och att tekniken redan finns tillgänglig.

Rapporten kommer att lämnas in som underlag till klimatmötet i Köpenhamn i december och innehåller fem förslag för att sätta tryck på världens industriföretag.

De fem förslagen:

1. Det krävs tydliga mål för koldioxidutsläpp.

2. Både kortsiktigt och långsiktigt kan utsläppsminskningen ske med tillgänglig teknik.

3. Det krävs stimulans för att ingenjörslösningar ska slå igenom globalt.

4. Energieffektivitet är det enklaste, smartaste och billigaste sättet för att minska koldioxidutsläpp.

5. Transportsektorn behöver globala åtgärder med gränsöverskridande samarbeten på regeringsnivå.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4