nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energideklarationer håller inte måtten

  • Annons 1

Riksrevisionens granskning visar att energideklarationernas införande är kraftigt försenat. Dessutom innehåller endast hälften av energideklarationerna några råd och kvaliteten varierar. Regeringen och Boverket får kritik för att de infört onödigt komplicerade regler och tillvägagångssätt. Swedac får en anmärkning för att deras kontroller fokuserar på att procedurer följs korrekt och mindre på att innehållet i deklarationerna är rätt.

– Staten kräver att fastighetsägare ska köpa energideklarationer. Därför är det viktigt att lagstiftningen är tydlig och enkel att följa. Det är regeringens ansvar att deklarationerna håller hög kvalitet. Det ökar chansen att energideklarationerna uppfyller sitt syfte på ett effektivt sätt, säger riksrevisor Claes Norgren.

Energideklarationerna bygger på ett EG-direktiv, men direktivet ger Sverige möjlighet att forma systemet. Det är regeringen, Boverket och Swedac som ska främja energibesparingar genom energideklarationer. Deklarationerna ska bland annat innehålla råd om hur byggnader kan bli mer energieffektiva.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.