nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Energibesparing stor effekt i tung industri

Företagen inom Energimyndighetens program för energieffektivisering, PFE, har beslutat att genomföra 700 energiåtgärder och effektivisera användningen med drygt 0,8 TWh. Det motsvarar 42 000 eluppvärmda villor.

  • Annons 1

De 65 energiintensiva företagen som deltar i andra delen av programmet PFE har kartlagt sin energianvändning och kommer att investera 750 miljoner kronor i de energibesparande åtgärder de funnit. Inom de närmaste tre åren ska åtgärderna genomföras. Massa- och papperstillverkare är den bransch som effektiviserar mest och står för nästan 70 procent av eleffektiviseringen.

Siffrorna kommer från redovisningarna efter två år för de företag som den 1 juli 2009 gick med i andra perioden av PFE. För 65 av 82 företag är redovisningarna helt klara och resultat är något bättre än vid samma tidpunkt under den första programperioden. Företagen som deltar får en morot i form av en skattereduktion på 0,5 öre kilowattimmen.

Efter PFE-programmets andra period är slut ändras förutsättningarna för att driva programmet. Anledningen är att EU har ändrat statsstödsregler som berör PFE. Energimyndigheten undersöker nu möjligheterna för att fortsätta industrins arbete med energieffektivisering. Men företag kan ansöka om att delta i programmet i fem år fram till och med årsskiftet 2012/2013.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.