nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energianvändning i skånska företag granskas

Länsstyrelsen Skåne genomför ett tillsynsprojekt bland de största företagen med fokus på minskad energianvändning. Projektet är det första i sitt slag i landet.

  • Annons 1

Länsstyrelsen Skåne ska genomföra företagsbesök hos de företag som har störst miljöpåverkan, så kallade A-och Be-verksamheter. Tanken är inte att genomföra några mätningar eller kontroller, utan att de genom sina besök kan lyfta frågan kring energianvändning, visa på möjligheterna att spara pengar och ge förslag på åtgärder.

Enligt Niklas Hansson på Länsstyrelsen Skånes miljöavdelning kan ett företag minska sin användning med upp till 15-20 procent med enkla insatser som inte kräver några investeringar.

– Få företag ser energifrågor som en viktig del av verksamheten. Kunskapen om möjligheterna att energieffektivisera och på det viset spara pengar är låg. Eller så saknas kompetens och verktyg för att genomföra effektiviseringar, säger Niklas Hansson på Länsstyrelsen Skånes miljöavdelning och projektledare för ProEff 3.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.