nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energianvändning i landstingets fastigheter minskar

Både el- och värmeanvändning har minskat i Stockholms läns landstings fastigheter under 2009. Ventilationssystem och belysning har varit två bidragande orsaker.

  • Annons 1

Fastighetsförvaltarna Locum har dessutom samarbetat med hyresgästerna för att ändra beteende och verksamhetsanpassa el- och värmeanvändningen.

En annan satsning är entreprenader för energieffektivisering, av så kallad EPC-modell, har gjorts på till exempel Danderyds sjukhus och Jakobsbergs sjukhus. För sistnämnda gav det en reducering av värmeanvändningen med 50 procent. EPC- entreprenader har startats på ytterligare tretton fastigheter, där värmeanvändningen beräknas minska med 15 procent och elanvändningen med 20 procent.

Förnybar energi

Södertälje sjukhus har sedan tidigare en solfångaranläggning som visat sig effektiv och nu kommer fastighetsförvaltningen att fortsätta satsningen på förnybar energi. Nya solfångaranläggningar planeras nu på Bromma sjukhus, Dalens sjukhus och Rosenlunds sjukhus.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.