nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energianvändning fortsätter minska

  • Annons 1

Trenden med minskad energianvändning i flerbostadshus håller i sig. Ny statistik från Energimyndigheten visar att den totala och den genomsnittliga energianvändningen minskar, och det gäller alla energislag.

– Minskningen beror delvis på att 2008 var ett varmare år. Men även den genomsnittliga normalårskorrigerade energianvändningen har minskat, vilket innebär att minskningen inte enbart beror på högre temperatur, säger Linn Stengård, handläggare på Energimyndigheten.

Fjärrvärme är det fortsatt klart dominerande uppvärmningssättet i flerbostadshus och användes år 2008 för att värma upp 82 procent av den totala uppvärmda arean, vilket var oförändrat jämfört med 2007. Den totala fjärrvärmeanvändningen i flerbostadshus uppgick till 23,6 TWh.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.