En tromb med renande effekt

Syre kan göra underverk med förorenat vatten. Det har företaget Gefle Virvelteknik tagit fasta på. Deras omvända propeller trycker in mikroskopiska luftbubblor i vätskan och minskar behovet av kemikalier för rening.

Att tillsätta syre i förorenat vatten är en beprövad metod i vattenreningsverk. Men då handlar det som regel om kompressorer som trycker in stora luftbubblor som inte stannar i det smutsiga vattnet särskilt länge.

Företaget Gefle Virvelteknik AB:s bidrag på området är en metod för att mekaniskt syresätta och röra om olika vätskor som behöver renas. Det handlar i grunden om en implosionsteknik, där vatten och luft slås ihop under högt tryck. En omvänd propeller, en impeller, åstadkommer den här processen som kan jämföras med en tromb. Produkten kallas för Proxy.

– Med Proxy går det att uppnå en syrenivå i vätskan på upp emot 130 procent. Och tack vare att bubblorna blir så små stannar de kvar och verkar i vätskan under lång tid, säger Thomas Odell, som är marknadschef på Gefle Virvelteknik.

Renar tvättvatten

Det finns en lång rad tillämpningsområden för Virveltekniks Proxy. Den används sedan flera år i fordonstvättar på bensinmackar för att minska behovet av kemikalier som ska fälla ut metaller.

– Med kemiska fällningsmedel blir det en större mängd material som måste deponeras. Här finns pengar att tjäna, säger Thomas Odell, som hävdar att mackarnas investering betalar sig på runt ett år.

Trots det har den marknaden stannat av. Det blev inget med Naturvårdsverket planer på ökade krav på tvättanläggningarna och då vek investeringsviljan.

Istället har Gefle Virvelteknik nu fokus på rening av vattendammar på golfbanor, lakvatten från soptippar och bearbetning av svingödsel.

Pedagogiskt problem

Ett annat område är rening av skärvätskor i industrin. Det behövs emulsioner i vattnet som används för att hålla nere temperaturen när man skär i metaller. I den vätskan hamnar metallrester och till slut blir den obrukbar, ett riskavfall som ska destrueras av Sakab.

– Med vår Proxy går det att separera oljan från vattenbasen. Den oljan kan man sedan elda med om man vill. Målet är att få fram en så hög kvalitet på vattnet att det går att släppa vidare till reningsverket eller återanvända tillsammans med ny emulsion, förklarar Thomas Odell och tillägger att på köpet har bakterierna i det smutsiga vattnet försvunnit som en effekt av syresättningen.

Han konstaterar att Virvelteknik har ett pedagogiskt problem. Företagets teknik fungerar, men de får lägga mycket arbete på att övertyga presumtiva kunder och forskare om det. I nuläget handlar det också om att övertyga riskkapitalister eftersom Virvelteknik planerar för expansion.

///FAKTA///

Så fungerar Proxy

• Den unika komponenten i Proxy-produkten är en impeller som drar in vätska när den roterar, istället för att som en propeller skjuta ut. Rotation med 1 200 – 1 300 varv per minut skapar effektiv inblandning av små luftbubblor i den förorenade vätskan och rör om.

• En syrenivå på upp emot 130 procent kan uppnås. Resultatet blir exempelvis utfällning av metaller, sänkt bakteriehalt och omvandling av ämnen i vatten.

• På www.virvelteknik.se finns ett videoklipp som visar impellerns funktion och mer fakta om metoden.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.