nr-logo

Hållbarhet i praktiken

En köpfri dag

Imorgon lördagen den 24 november firas Buy Nothing Day, En köpfri dag, runt om i världen. Syftet är att väcka engagemanget för minskad konsumtion.

  • Annons 1

Tanken är att inte köpa någonting under 24 timmar som symboliskt därför firas den 24 november. En köpfri dag sker i samband med Europa minskar avfallet-veckan som pågår för fullt. Det i sin tur är ett EU-projekt som pågår till på söndag och som genomförs för fjärde året. En köpfri dag ingår som en punkt under veckan och är tänkt att bidra till att öka medvetenheten om hur konsumtion belastar miljön. Aktuellt inte minst inför julhandeln som ständigt spås nya rekord.

– Vi upplever att stödet och förståelsen för minskad konsumtion har ökat kraftigt de senaste åren. Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Rik är inte den som har mycket – utan den som saknar lite, säger Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag i Sverige.

Den som vill medverka i En köpfri dag undviker helt enkelt att handla någonting under morgondagen. För den som har svårt att undvika inköp imorgon finns alla möjligheter att ha sin egen köpfri dag vid ett annat tillfälle, och så ofta man vill.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.