nr-logo

Hållbarhet i praktiken

270 miljoner i vårbudgeten till gas från kor. FOTO: Pixabay.

En halv miljard mer till fossilfritt i vårbudget

I vårens proposition för förändringar i budgeten får fossilfritt ett tillskott på en halv miljard kronor. Av det går 270 miljoner till metangasreducering, alltså biogas.

  • Annons 1

”Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland”. Så står det i vårändringsbudgeten som presenterades 16 april. Under den rubriken aviserar regeringen ökningar på sammanlagt 500 miljoner kronor till området. Mer än hälften, eller 270 miljoner kronor, går till metangasreducering. Det handlar om gödsel, som om inget görs producerar utsläpp av växthusgasen metan. Nu blir det istället gas som kan ge el, värme och driva fordon. Stödet till biogasen från gödsel ingår i området areella näringar.

På miljösidan finns även en ökning av stödet till solceller med 170 miljoner kronor som då kommer upp till totalt 1 085 miljoner kronor för året.

Stödet till elfordon ökar med 45 miljoner kronor. Även de som satsar på eldrivna utombordsmotorer ska få del av det.

− Vi måste snabba på skiftet från smutsiga, ineffektiva och bullriga förbränningsmotorer till rena tysta och effektiva elmotorer. Vi är många som vill skydda natursköna vikar och djurlivet vid dessa, säger klimatminister Isabella Lövin enligt ett pressmeddelande.

Sammantaget får satsningen på allmän miljö och naturvård 10,8 miljarder kronor.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4