nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”En avgörande faktor vid upphandling”

Energibesparingar och förbud mot miljöskadliga färgämnen. Det är två krav för att få certifiera sin produktionsprocess enligt Oeko Tex. Textilintrycket i Borås är först ut i Sverige.

  • Annons 1

Flera produkter världen över är idag certifierade enligt standarden Oeko Tex Standard 1000, en standard för att säkerställa att hälsofarliga ämnen har minimerats i textilen.

Men man kan också certifiera hela sin textilrelaterade produktionsprocess, något som Textilintrycket i Borås är först ut i Sverige med att göra.

– Som ett miljötänkande företag är certifieringen helt rätt eftersom den omfattar stora delar av ISO 9000, 14001, CSR och arbetsmiljö. Förädlingen är en av de viktigaste ingredienserna i textil företagsprofilering och för oss är det självklart att investera i kvalitetssäkring, säger Patrik Larsson, vd för Textilintrycket.

Vinner upphandlingar

Han menar att det finns ekonomiska fördelar med certifieringen.

– För större användare som exempelvis producenter av märkeskläder och slutkunder som statliga verk och landsting är detta otroligt viktigt och en avgörande faktor vid större upphandlingar.

Några av kritierierna för att få certifieras är förbud mot barnarbete, förbud mot miljöskadliga hjälpmedel och färgämnen, energisparande, buller- och dammbekämpning samt införande av grundläggande element i ett miljöstyrningssystem.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.