nr-logo

Hållbarhet i praktiken

En allt större insikt

  • Annons 1

”Miljöbovarna slinker undan” är en av de rubriker du som läsare hittar längre in i denna tidning. Artikeln är en del i fördjupningen om miljöbrott och juridik och rubriken talar för sig själv. Visserligen har ändringen av miljöbalken, som trädde i kraft för snart ett år sedan, tillsammans med ett bättre samarbete mellan tillsynsmyndigheter och polis, inneburit att fler brott klarats upp. Men fortfarande så är det svårt att få fast de värsta miljöbovarna. Och faktum är att av de drygt 3 000 anmälda miljöbrotten förra året ledde bara 14 procent till åtal och av dessa knappt 70 procent till fällande domar.

Men självklart finns mycket att göra och bland annat i Jönköpings län har man försökt att jobba mer integrerat mellan polis, länsstyrelse, åklagare och kommuner. Tanken är att höja kvaliteten i miljöbrottsutredningarna. Det är ännu för tidigt att utvärdera resultaten, men sunt förnuft säger att samordning oftast leder till bättre resultat.

Rubriken ”Miljöbovarna slinker undan” skulle man också lite hårddraget säga gäller miljön generellt. De initiativ som tagits för att minska koldioxidutsläppen känns fortfarande tandlösa och artiklar om effekterna av en temperaturhöjning är vardagsmat på dagstidningarnas sidor och i media. I ett sådant sammanhang har en tidning som Miljö & Utveckling sin plats för att vara en idéspridare för de som arbetar professionellt med miljöfrågorna i näringslivet och inom den offentliga sektorn. Den är idag den mest lästa oberoende miljötidningen i landet, enligt Orvesto Näringsliv, och därför kommer vi under nästa år satsa på att ge våra läsare ännu mer nyttig information. Det kommer att ske i form av att antalet sidor blir fler och att vår nyhetswebb kommer att förmedla fler nyheter. Ett utvecklingsarbete är redan i full gång och jag hoppas att ni som läsare kommer att möta en ännu bättre Miljö & Utveckling nästa år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.