nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Siemens

Elvägar testas i verklig miljö

I februari 2016 börjar elektriska lastbilar att rulla utanför Gävle. Det står klart sedan Trafikverket gett stöd till två testområden för elvägar.

  • Annons 1

I närheten av Arlanda och utanför Gävle ska två teststräckor för elvägar anläggas. Syftet är att få kunskap om hur elvägar fungerar och om tekniken kan användas i framtiden.

̶ Sverige är ett av de länder i världen som hittills har kommit längst med att utveckla tekniken för elvägar. Det är ett sätt att utveckla miljösmarta transporter i det befintliga vägnätet. Det kan bli ett bra komplement till dagens väg- och järnvägstrafik, säger Torbjörn Suneson, tf generaldirektör i Trafikverket.

Rosersbergs Utveckling ska testa en teknik med en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonet under resan. Sträckan kommer att trafikeras av bland annat Post Nords lastbilar som går i skytteltrafik mellan flygplatsen och logistikcentret i Rosersberg.

Regions Gävleborg testar en teknik som innebär att en strömavtagare på lastbilshyttens tak matar ner strömmen till en elhybridmotor i lastbilen och projektet genomförs med Scanias lastbilar. Försöken beräknas avslutas 2018.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4