nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskarna siktar på att elektrifiera vissa körsträckor i Mariestad. FOTO: Shutterstock

Elväg i Skåne blir verklighet

Först kommer elbilen och nu elvägen. Forskare från LTH, Lunds universitet, är först i världen med den nya tekniken att elektrifiera vägar för elbilar.

  • Annons 1

Flera olika elvägstekniker arbetas just nu fram i Sverige. Idén är att el- och hybridfordon ska kunna kopplas upp mot ett elnät samtidigt som man kör.

Fördelen med detta är att man sparar batteritid. Det rapporterar Ny Teknik.

Kan användas för stadskörning

Elvägen som byggts i Örtofta, nära Lund, är en testversion på 120 meter.

– Den teknik vi tar fram är först i världen med att fungera lika bra på landsväg som i staden. Samma teknik används för stadskörning och på landsväg, stillastående och i rörelse. Laddskenorna aktiveras en meter i taget och bara när ett fordon passerar eller stannar till, säger Mats Alaküla, professor i industriell elektroteknik och automation vid LTH, Lunds universitet till Ny Teknik.

Under 2018 kommer elvägen användas av stadsbussarna i Mariestad. Skenor kommer då placeras vid busshållplatser.

Demonstrationsprojekt finansieras av Energimyndigheten.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4