nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Elgiganten kritiseras för felmärkta varor

Elgiganten säljer kylskåp utan korrekt märkning. Det gör det svårt att veta vem som har ansvar när produkten blir avfall, menar Naturvårdsverket.

  • Annons 1

I Sverige har vi producentansvar för elektronik och inom EU finns krav på att elektroniska produkter ska märkas. Det är bakgrunden till att Naturvårdsverket nu föreslår att Elgiganten ska förbjudas att sälja omärkta varor. Under tillsynsbesök hos Elgiganten har verket upptäckt att vitvaror saknar märkning, något som är nödvändigt för att återvinningen ska fungera och för att ha koll på vem som ska betala.

– Tanken är att det ska leda till att produkterna blir lättare att återvinna eftersom företagen då får betala mindre för sitt avfall, säger Lars Eklund, handläggare på miljörättsavdelningen vid Naturvårdsverket.

Elgiganten har underättats och fått tre veckors svarstid för synpunkter innan beslut tas. Vite om företaget bryter mot beslutet blir fem miljoner kronor.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.