nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Peter Larsson, KTH

Elektrisk asfalt driver framtidens bilar

Om sex år kan våra gator vara fyllda med ström. I alla fall om visionen hos ett par KTH-forskare blir verklighet.

  • Annons 1

Elektrifierade vägar skulle lösa det största problemet som dagens elbilar tampas med: att räckvidden på laddningen är för kort. KTH-forskarna Nicole Kringos och Feng Chen forskar om hur elbilar ska kunna laddas samtidigt som vi kör dem.

– Vår forskning handlar inte om elektriska vägar i form av räls eller spår i vägbanan, utan allt är inbäddat i asfalten, berättar Nicole Kringos, vetenskaplig ledare för kompetensforskningscentret Road2Science på KTH, i ett pressmeddelande.

Måste vara säkert

Det återstår flera utmaningar att lösa innan de elektriska vägarna blir verklighet.

– Vad händer till exempel när sensorer är inbakade i vägbanan? Hur stort avstånd får det lov att vara mellan bil och asfalt? Hur lagar man asfalten när den går sönder om det finns elektronik i den? Kan vi komma fram till nya typer av material för så kallade eRoads? Det måste dessutom vara säkert för djur och människor att vistas på vägarna, säger Nicole Kringos.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4