nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Eleffektivisering för en miljard kronor utlovas

  • Annons 1

Minst 1 TWh per år, motsvarande 40 000 villors elförbrukning, ska sparas in när en miljard kronor satsas på eleffektivisering i energiintensiv industri de kommande tre åren. 98 av Sveriges mest energiintensiva industriföretag planerar nästan 900 åtgärder för att minska sin elförbrukning. Det är resultatet av de två första åren med Energimyndighetens PFE, programmet för energieffektivisering i energiintensiv industri.

De företag som deltar i PFE står för drygt hälften av industrins elanvändning i Sverige och nästan en femtedel av den totala elanvändningen i landet. Deltagarna betalar ingen skatt på el, men åtar sig till exempel att införa ett energiledningsystem och genomföra en energikartläggning på företaget. Nu efter två år går PFE-programmet över från kartläggningsfasen till åtgärdsfasen som löper på tre år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.