nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tulip tree flower. Liriodendron tulipifera. Ett av de träd som amerikanska elkunder erbjuds av sitt elbolag.
Tulpanträd är ett av de sorters träd som elkunder i Oklahoma, USA, erbjuds av sitt elbolag. FOTO: Adobe.Stock

Elbolag erbjuder kunder gratis träd

Ett amerikanskt elbolag ger bort träd till sina kunder för att minska energianvändningen. Ett webbaserat verktyg räknar ut den mest strategiska placeringen och den potentiella energibesparingen.

  • Annons 1

En ovanlig och mycket långsiktig energisatsning genomförs just nu i Oklahoma, USA. Där har det lokala energibolaget Oklahoma Gas & Electricity, som namnet till trots inte ägnar sig åt gasleveranser utan bara el, inlett ett samarbete med en välgörenhetsorganisation.

Organisationen Arbor Day Foundation har sedan 1972 ägnat sig åt att stödja trädplantering, vilket resulterat i att över 300 miljoner träd planterats. Oklahomasatsningen omfattar 1 500 små träd, som kan reserveras av energibolagets kunder. Varje kund kan reservera maximalt två träd.

Ska spara energi

Kraven för att delta är att träden ska spara energi. För att kunna räkna på det har Arbor Day tillsammans med Davey Institute tagit fram ett webbaserat verktyg som beräknar nyttan av trädet om det planteras på ett visst ställe i förhållande till byggnaderna på tomten.

Verktyget räknar inte bara ut den kalkylerade energibesparingen utan uppskattar också andra värden som trädet kan bidra med: renare luft, koldioxidupptag och förmågan att ta upp vatten vid skyfall. Oklahoma har betydligt varmare klimat än Sverige, och träden kan minska kylbehovet genom att skugga byggnaderna.

Tulpanträd – en av kandidaterna

Det lär dock dröja innan satsningen ger effekt. Plantorna är mellan 30 och 90 centimeter höga när de levereras. Kunderna kan välja mellan fyra olika slags träd, däribland tulpanträd.

Läs mer: Johanna Grant: Klimatpositiv har blivit ett buzzword

Taggar:, , ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.