nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tulip tree flower. Liriodendron tulipifera. Ett av de träd som amerikanska elkunder erbjuds av sitt elbolag.
Tulpanträd är ett av de sorters träd som elkunder i Oklahoma, USA, erbjuds av sitt elbolag. FOTO: Adobe.Stock

Elbolag erbjuder kunder gratis träd

Ett amerikanskt elbolag ger bort träd till sina kunder för att minska energianvändningen. Ett webbaserat verktyg räknar ut den mest strategiska placeringen och den potentiella energibesparingen.

  • Annons 1

En ovanlig och mycket långsiktig energisatsning genomförs just nu i Oklahoma, USA. Där har det lokala energibolaget Oklahoma Gas & Electricity, som namnet till trots inte ägnar sig åt gasleveranser utan bara el, inlett ett samarbete med en välgörenhetsorganisation.

Organisationen Arbor Day Foundation har sedan 1972 ägnat sig åt att stödja trädplantering, vilket resulterat i att över 300 miljoner träd planterats. Oklahomasatsningen omfattar 1 500 små träd, som kan reserveras av energibolagets kunder. Varje kund kan reservera maximalt två träd.

Ska spara energi

Kraven för att delta är att träden ska spara energi. För att kunna räkna på det har Arbor Day tillsammans med Davey Institute tagit fram ett webbaserat verktyg som beräknar nyttan av trädet om det planteras på ett visst ställe i förhållande till byggnaderna på tomten.

Verktyget räknar inte bara ut den kalkylerade energibesparingen utan uppskattar också andra värden som trädet kan bidra med: renare luft, koldioxidupptag och förmågan att ta upp vatten vid skyfall. Oklahoma har betydligt varmare klimat än Sverige, och träden kan minska kylbehovet genom att skugga byggnaderna.

Tulpanträd – en av kandidaterna

Det lär dock dröja innan satsningen ger effekt. Plantorna är mellan 30 och 90 centimeter höga när de levereras. Kunderna kan välja mellan fyra olika slags träd, däribland tulpanträd.

Läs mer: Johanna Grant: Klimatpositiv har blivit ett buzzword

Taggar:, , ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.