nr-logo

Hållbarhet i praktiken

El vanligast för uppvärmning av småhus

Fyra av tio småhus i landet värms med el som enda värmekälla. Näst
vanligast är kombinerad uppvärmning med el och biobränsle, därefter
kommer uppvärmning med enbart olja. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

  • Annons 1

SCBs statistik visar att det användes sammanlagt 24,1 Terrawattimmar, TWh, el för uppvärmning och hushållsel i småhusen i Sverige förra året. I den summan ingår alla kombinerade upppvärmningssätt med el, olja, biobränslen och fjärrvärme. Uppvärmning med ennbart olja motsvarar ungefär 8,8 TWh. Vidare används det också ved, flis/spån och pellets för uppvärmning som motsvarar ungefär 6,4 TWh. Fjärrvärme står för 2,5 TWh. I genomsnitt används 3 kubikmeter olja per småhus i hus som värms enbart med olja. Småhus som värms enbart med el använder i genomsnitt 21 600 kWh el.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4