nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ekosystemtjänsten måste upp på agendan

Lokala myndigheter skulle kunna få en starkare roll runt om i världen och spara pengar genom att låta ekosystemtjänster ingå i beslutsfattandeprocessen.

  • Annons 1

Jordens naturtillgångar minskar i alarmerande takt och förlusten av biologisk mångfald kostar världsekonomin miljarder varje år och undergräver ekonomier och möjligheterna att bekämpa fattigdomen. Som M&U skrivit tidigare, bland annat i nr 2/2010, så är ett ekosystem ur balans tveklöst ett problem för många företag som är beroende av vattenrening, de råvaror som systemen producerar, etcetera

En ny rapport från The Economics of Ecosystems and Biodiversity, TEEB, visar hur lokala myndigheter skulle kunna få en starkare roll runt om i världen och spara pengar genom att låta ekosystemtjänster ingå i beslutsfattandeprocessen.

Rapporten visar exempelvis hur Rom drar nytta av 5 000 ha offentliga grönområden och hur lokala myndigheter i Wales förbättrar invånarnas hälsa genom att öka tillgången på grönområden. Tidigare har TTB, vars forskning finansieras av EU-kommissionen, presenterat två andra rapporter och slutresultatet kommer att lyftas fram vid partskonferensen COP 10 för konventionen om biologisk mångfald, som hålls i Nagoya i oktober.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4