nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ekodesignkrav ska göra digitalboxar energisnålare

  • Annons 1

Enkla digitalboxar ska bli energisnålare. EU-kommissionen har antagit ekodesignförordningen för enkla digitalboxar som gäller från och med den 26 februari i år. Även i Sverige gäller kraven från detta datum. Förordningen är ett sätt att minska energianvändningen trots boomen för digitalboxar som övergången från analoga till digitala sändningar för med sig. Kraven beräknas kunna minska europeiska boxars energianvändning med 64 procent till 2014. För miljön innebär det en minskning av koldioxidutsläpp med fyra miljoner ton.

Kraven innebär att en enkel digitalbox maximalt får dra 5 W när den är påslagen, men endast 1 W när den är avslagen eller i viloläge. Efter tre år höjs kravet till 0,5 W när boxen är avslagen eller i viloläge. Dock är kraven något lägre för boxar med displayfunktioner i viloläge och dekodning av HD-signaler samt för dem som har hårddisk.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.