nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ekodesignkrav ska göra digitalboxar energisnålare

  • Annons 1

Enkla digitalboxar ska bli energisnålare. EU-kommissionen har antagit ekodesignförordningen för enkla digitalboxar som gäller från och med den 26 februari i år. Även i Sverige gäller kraven från detta datum. Förordningen är ett sätt att minska energianvändningen trots boomen för digitalboxar som övergången från analoga till digitala sändningar för med sig. Kraven beräknas kunna minska europeiska boxars energianvändning med 64 procent till 2014. För miljön innebär det en minskning av koldioxidutsläpp med fyra miljoner ton.

Kraven innebär att en enkel digitalbox maximalt får dra 5 W när den är påslagen, men endast 1 W när den är avslagen eller i viloläge. Efter tre år höjs kravet till 0,5 W när boxen är avslagen eller i viloläge. Dock är kraven något lägre för boxar med displayfunktioner i viloläge och dekodning av HD-signaler samt för dem som har hårddisk.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4