nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ekodesigndirektiv för laddare här

Nu är det nya ekodesignkraven för laddare här. De laddare som drar för mycket el får inte längre säljas.

  • Annons 1

De nya kraven gäller för externa nätaggregat, det vi i dagligt tal kallar laddare. En del laddar mobilen, andra används för att driva och ladda bärbara datorer. Gemensamt är att de externa nätaggregaten är en dold energislukare som många inte tänker på. Varje apparat för sig drar inte så mycket energi, men lägger man ihop alla som finns i hem och på kontor, blir energianvändningen allt annat än försumbar.

– För hela EU kan besparingen bli 9 TWh år 2020. Det motsvarar ungefär Litauens elanvändning, säger Peter Bennich, som var med och förhandlade fram förordningen för Energimyndigheten.

Enligt EU:s tidtabell skärps kraven på laddare ytterligare redan nästa år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.