nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Vasaloppet

Ekoblåbär och samåk under Vasaloppet

Snart närmar sig årets största dag för längdskidåkare: Vasaloppet. Ekologisk blåbärssoppa, miljömärkt event och samåkning är viktiga delar i miljöarbetet.

  • Annons 1

För att minska antalet transporter till Vasaloppet samarbetar arrangörerna med ideella Skjutsgruppen som länkar samman samåkare på Facebook och Twitter. För att öka andelen deltagare som åker kollektivt erbjuds specialchartrade tåg till flera lopp och gratis skyttelbussar till Mora. Sedan 2006 är loppen också miljöcertifierade utifrån Håll Sverige Rents standard Miljömärkt Event. För att även få leverantörerna att ta ansvar har de tagit fram en inköpspolicy med miljökrav, bland annat är all blåbärssoppa som åkarna dricker i pauserna ekologisk. Elen är miljömärkt och medlemmarna i miljögruppen byts ut då och då för att alla ska känna sig involverade i arbetet.

Men allt går inte framåt. De gröna nyckeltal som används visar att pappersförbrukningen per anställd ligger på samma nivå som för fem år sedan även om antalet trycksaker per anmälda har minskat med 65 % sedan 2008. Andra nyckeltal är andel leverantörer med uttalat miljöarbete, kännedomen om miljöcertifieringen och total energiförbrukning samt åtgång per deltagare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.