nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ekobanken växer trots finanskris

Ekobanken växer kraftigt och påverkas lite av finanskrisen. Att det är hållbarhetsinriktningen som bidrar till framgång är man övertygad om.

  • Annons 1

Under 2008 ökade Ekobankens balansomslutning med 34 procent till 373 miljoner kronor, dessutom ökade kundtillströmningen. Inlåningen ökade med 38 procent och nästa dubbelt så många inlåningskonton som året innan öppnades. Ekobankens utlåning till ekologiskt, etiskt och socialt hållbara verksamheter och projekt ökade med 10 procent under 2008.

Och man är övertygad om att det är hållbarhetsinriktningen som bidrar.

– Vi står för en bankverksamhet där inte bara utlåningen utan också inlåningen är långsiktigt hållbar. Det bidrar till en bra samhällsutveckling och det minskar risken för kriser, säger Kristoffer Lüthi, vice vd för Ekobanken.

Växer så det knakar

Sedan starten för tio år sedan har Ekobanken vuxit med 10-20 procent varje år, och förra årets ökning med 34 procent är rekord.

2008 visade man också upp en vinst på cirka en miljon kronor och finansierade 116 verksamheter och projekt.

Ekobanken är medlem i det internationella nätverket INAISE (International Association of Investors in the Social Economy).

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.