nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ekobanken växer trots finanskris

Ekobanken växer kraftigt och påverkas lite av finanskrisen. Att det är hållbarhetsinriktningen som bidrar till framgång är man övertygad om.

  • Annons 1

Under 2008 ökade Ekobankens balansomslutning med 34 procent till 373 miljoner kronor, dessutom ökade kundtillströmningen. Inlåningen ökade med 38 procent och nästa dubbelt så många inlåningskonton som året innan öppnades. Ekobankens utlåning till ekologiskt, etiskt och socialt hållbara verksamheter och projekt ökade med 10 procent under 2008.

Och man är övertygad om att det är hållbarhetsinriktningen som bidrar.

– Vi står för en bankverksamhet där inte bara utlåningen utan också inlåningen är långsiktigt hållbar. Det bidrar till en bra samhällsutveckling och det minskar risken för kriser, säger Kristoffer Lüthi, vice vd för Ekobanken.

Växer så det knakar

Sedan starten för tio år sedan har Ekobanken vuxit med 10-20 procent varje år, och förra årets ökning med 34 procent är rekord.

2008 visade man också upp en vinst på cirka en miljon kronor och finansierade 116 verksamheter och projekt.

Ekobanken är medlem i det internationella nätverket INAISE (International Association of Investors in the Social Economy).

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.