nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EG-dom säger ja till kommunalt avfallssamarbete

  • Annons 1

EG-domstolen slår i en dom fast att kommunalt samarbete på avfallsområdet inte behöver omfattas av upphandlingsreglerna. Bakgrunden är att fyra tyska kommuner ingått ett avtal med Hamburgs stads renhållningstjänst om bortskaffande av avfall. Kommissionen ansåg att det krävdes en offentlig upphandling. Men EG-domstolen anser samarbetet mellan de lokala myndigheterna syftade till att säkra att ett allmännyttigt uppdrag utfördes, det vill säga återvinning av avfall. Därmed krävdes ingen upphandling.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4