nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hamn i Arica i norra Chile. FOTO: Shutterstock

800 arseniksjuka kräver Boliden på skadestånd

Nära 800 chilenare från Arica i norra Chile stämmer gruvbolaget Boliden på skadestånd. Rättegången inleds 17 oktober i Skellefteå tingsrätt.

  • Annons 1

Människorna hävdar att de blivit sjuka av arsenik som Boliden dumpat från Rönnskärsverken. Det rapporterar SVT Västerbotten.

På 80-talet dumpade Boliden 20 000 ton avfall från Rönnskärsverken. Mängder av bly och arsenik skickades på fartyg till hamnstaden Arica i Chile.

Där hade det chilenska bolaget Promel anlitats för att ta hand om avfallet. Det skedde aldrig, då bolaget gick i konkurs och lämnade avfallet på marken.

Invånare svårt sjuka

Senare blev folk svårt sjuka i området och en tvist uppstod mellan de boende i hamnstaden och Boliden. År 2009 tvingades Chiles regering evakuera 7 000 personer från området.

Nu ska fallet tas upp i rätten i Sverige.

– Parterna är medvetna om att de måste argumentera efter två linjer – både chilensk rätt och svensk rätt, kommenterar hovrättsrådet Lars Lindblad, en av de tre domarna under rättegången till SVT Västerbotten.

Med till rätten finns 796 sjukhusjournaler för skadelidande personer, tre av dem ska höras i rätten.

I nuläget har Boliden sagt nej till en förlikning. De anser att det gått för lång tid sedan arseniken skeppades iväg.

Läs mer här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.