nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Förvaltningarna har bland annat bytt ut strålkastarna i arenorna i Globenområdet till LED-armaturer.
Förvaltningarna har bland annat bytt ut strålkastarna i arenorna i Globenområdet till LED-armaturer. FOTO: Shutterstock

Effektiviserade för 420 miljoner

420 miljoner kronor. Det har Stockholms stad sparat via förvaltningarnas energieffektiviseringar. Närvarostyrning av ventilation och byte till LED-belysning är två av de åtgärder som genomförts.

 • Annons 1

Genom energikartläggningar och installation av ny teknik i de mest energislukande verksamheterna har energianvändningen minskat med totalt 11 procent mellan 2012-2015.

– Stadens bolag och förvaltningar har gjort ett riktigt hästjobb och nu får vi se resultatet, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

12 förvaltningar och bolag har deltagit i arbetet, Fastighetskontoret, Idrottsförvaltningen, Kyrkogårdsförvaltningen, Trafikkontoret, Stadshus AB, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Micasa, SISAB, SGA Fastigheter och Stockholms Hamnar.

Så gjorde förvaltningarna:

 • Installation av luftvärmeväxlare, det vill säga energiåtervinning av uppvärmd utgående ventilationsluft.
 • Tilläggsisolering av tak, väggar och lastkajer.
 • Byte till LED-belysning.
 • Strålkastarna i arenorna i Globenområdet har bytts till LED-armaturer.
 • Närvarostyrning av ventilation.
 • Rätt inställda radiatorer och element, så att inga övertemperaturer förekommer i inomhusluften, 20-21 grader är optimalt.
 • Drifttekniker har fortbildats och blivit ännu skickligare på att ställa in avancerad teknik så den fungerar optimalt och sparar energi.
 • Borttagande av köldbryggor det vill säga, balkonger med järnbalkar som går in i huskroppen och leder in kyla. Istället ”hängs” balkonger utanpå fasaden.
 • Installation av tidur på bastuaggregaten i stadens sim- och idrottshallar.
 • Bostadsbolagen påminner också sina hyresgäster om att de kan bidra till minskad energianvändning genom att bland annat hushålla med varmvatten och endast vädra korta stunder vintertid.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.