nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Effektivare förgasning av biobränslen

  • Annons 1

En effektiv förgasning av biomassa. Det är målet med två nya delprojekt i Piteå, som får 16,8 miljoner i stöd från Energimyndigheten.

Stödet går till Infjärdens Värme och ETC Energitekniskt centrum som tillsammans ska utveckla en effektiv och ekonomisk metod för att ta till vara skogsråvara genom förgasning. Infjärdens Värme står för byggandet och Energitekniskt centrum för forskningen. Målet är att till mala biomassan till ett pulver och sedan förgasa den för att få fram biobränsle.

Projektet kommer att pågå på kraftlinerbruket Smurfit Kappa i Piteå, där man länge arbetat med liknande projekt, som förgasning av svartlut för att framställa drivmedel.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4