nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ecorally för fartdårar

I morgon går startskottet för Ecorallyt, en tävling som går ut på att köra både snabbt och bränslesnålt.

  • Annons 1

Rallyt är en aktivitet som ingår i ett större paket som handlar om att stimulera transporter fria från fossila bränslen längs Green Highway, sträckan Sundsvall – Östersund – Trondheim. Åtta personer från olika typer av företag har utmanats i att köra så snålt som möjligt. Varje deltagare kör en slinga på åtta kilometer. Med i bilen finns en instruktör som guidar till bränslesnål körning.

– Transporter utgör en betydande del av många företags miljöpåverkan och ett sparsamt körsätt kan även spara extra kronor i kassan, säger Mona Tjernström energi- och klimatrådgivare i Sundsvalls kommun.

Tanken är att de som är med i tävlingen tar med sig sina erfarenheter tillbaka till sina verksamheter där de kan inspirera och utmana andra.

– Det här ska bli kul! Jag har mest åkt tåg och flyg tidigare och aldrig testat sparsam bilkörning. Det blir spännande att lära sig något nytt och det känns viktigt att vi alla gör vad vi kan för att värna om vår miljö, säger Marie Selin, tillträdande vd på Mitthem som är en av förarna i Ekorallyt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.