nr-logo

Tidningen för miljöproffs

E.ON tar täten inom kraftvärme

E.ON satsar 4,3 miljarder kronor på fyra nya kraftvärmeanläggningar som ska eldas med biobränsle.
– Med kraftvärmesatsningen tar vi en ledande roll som kraftvärmeproducent, kommenterar Anders Östlund, vd för E.ON Värme Sverige, satsningen.

  • Annons 1

De fyra stora biobränsleeldade kraftvärmeprojekten för 4,3 miljarder kronor beräknas vara färdiga 2011. E.ONs kraftvärmesatsning ska ge en minskning av koldioxidutsläpp med ungefär en halv miljon ton per år.

Fjärrvärmen spelar redan idag en viktig roll för energieffektivisering och minskad klimatpåverkan. Med kraftvärmesatsningen stärks fjärrvärmens roll ytterligare samtidigt som svensk elproduktion ökar.

”Ett tredje ben”

– Det är viktigt att näringslivet och politiken tillsammans tar ansvar för klimatfrågan. För mig är det en självklar prioritering att ställa Sveriges elförsörjning på ett tredje ben och det benet kommer till stor del att bestå av just kraftvärme. Sverige har bättre förutsättningar än de flesta andra länder för att gå i spetsen för att forma en hållbar energiframtid, är näringsminister Maud Olofssons kommentar, enligt ett pressmeddelande från E.ON Värme Sverige.

En tredubbling

De fyra nya kraftvärmeanläggningarna ska byggas i Järfälla, Kalmar, Örebro och Norrköping, där samtliga eldas med biobränsle och återvunnet material. Tillsammans med E.ONs satsningar i Malmö, som tas i drift 2009, ökar elproduktionen i fjärrvärmenäten från dagens 800 GWh till 2,4 TWh producerad el, samtidigt som koldioxidutsläppen totalt minskar med 1,5 miljoner ton, uppger E.ON Värme Sverige.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.