nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Jakob Nielsen, affärsutvecklingschef på Orbital Systems och Sten Velander, miljöstrateg på Centralsjukhuset Kristianstad, visar duscharna som trots den låga vattenförbrukningen har ett dubbel så högt vattenflöde som konventionella duschar.
Jakob Nielsen, affärsutvecklingschef på Orbital Systems och Sten Velander, miljöstrateg på Centralsjukhuset Kristianstad, visar duscharna som trots den låga vattenförbrukningen har ett dubbel så högt vattenflöde som konventionella duschar.

Duschen som minskar vattenåtgången med 90 procent

På Centralsjukhuset Kristianstad kommer vatten- och energiförbrukningen från duscharna att minska radikalt framöver. Det är möjligt med hjälp av en ny duschteknik som reducerar vattenförbrukningen med 90 procent och energiåtgången med 80 procent.

  • Annons 1

Tekniken bygger på att samma vatten cirkulerar och filtreras i ett slutet system. Det avancerade filtersystemet är så effektivt att det varma duschvattnet innehåller färre bakterier än kallt dricksvatten direkt från en kommunal kran. Bakom tekniken står innovationsbolaget Orbital Systems i Malmö.

duschwebbCentralsjukhuset Kristianstad har inledningsvis köpt in två duschar till terapibassängen där vattenförbrukningen, med cirka 100 patienter om dagen, är hög.

– Vi räknar med att ha tjänat in investeringen inom tre år, bara genom de lägre vatten- och energikostnaderna. Därefter sparar vi pengar för varje dag som duscharna används. Räknar man även in besparingar med minskat antibakteriellt underhåll, så har investeringen betalat sig på ännu kortare tid, säger miljöstrateg Sten Velander.

Orbital Systems dusch har utvecklats efter samma principer som råder på rymdfärjor där vatten och energi är ändliga resurser. Duschtekniken har vunnit pris som Sveriges största uppfinning (SKAPA 2014) och i USA som en av världens ledande innovationer (Edison Award 2015).

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.