nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Jakob Nielsen, affärsutvecklingschef på Orbital Systems och Sten Velander, miljöstrateg på Centralsjukhuset Kristianstad, visar duscharna som trots den låga vattenförbrukningen har ett dubbel så högt vattenflöde som konventionella duschar.

Duschen som minskar vattenåtgången med 90 procent

På Centralsjukhuset Kristianstad kommer vatten- och energiförbrukningen från duscharna att minska radikalt framöver. Det är möjligt med hjälp av en ny duschteknik som reducerar vattenförbrukningen med 90 procent och energiåtgången med 80 procent.

  • Annons 1

Tekniken bygger på att samma vatten cirkulerar och filtreras i ett slutet system. Det avancerade filtersystemet är så effektivt att det varma duschvattnet innehåller färre bakterier än kallt dricksvatten direkt från en kommunal kran. Bakom tekniken står innovationsbolaget Orbital Systems i Malmö.

duschwebbCentralsjukhuset Kristianstad har inledningsvis köpt in två duschar till terapibassängen där vattenförbrukningen, med cirka 100 patienter om dagen, är hög.

– Vi räknar med att ha tjänat in investeringen inom tre år, bara genom de lägre vatten- och energikostnaderna. Därefter sparar vi pengar för varje dag som duscharna används. Räknar man även in besparingar med minskat antibakteriellt underhåll, så har investeringen betalat sig på ännu kortare tid, säger miljöstrateg Sten Velander.

Orbital Systems dusch har utvecklats efter samma principer som råder på rymdfärjor där vatten och energi är ändliga resurser. Duschtekniken har vunnit pris som Sveriges största uppfinning (SKAPA 2014) och i USA som en av världens ledande innovationer (Edison Award 2015).

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.