nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Jakob Nielsen, affärsutvecklingschef på Orbital Systems och Sten Velander, miljöstrateg på Centralsjukhuset Kristianstad, visar duscharna som trots den låga vattenförbrukningen har ett dubbel så högt vattenflöde som konventionella duschar.

Duschen som minskar vattenåtgången med 90 procent

På Centralsjukhuset Kristianstad kommer vatten- och energiförbrukningen från duscharna att minska radikalt framöver. Det är möjligt med hjälp av en ny duschteknik som reducerar vattenförbrukningen med 90 procent och energiåtgången med 80 procent.

  • Annons 1

Tekniken bygger på att samma vatten cirkulerar och filtreras i ett slutet system. Det avancerade filtersystemet är så effektivt att det varma duschvattnet innehåller färre bakterier än kallt dricksvatten direkt från en kommunal kran. Bakom tekniken står innovationsbolaget Orbital Systems i Malmö.

duschwebbCentralsjukhuset Kristianstad har inledningsvis köpt in två duschar till terapibassängen där vattenförbrukningen, med cirka 100 patienter om dagen, är hög.

– Vi räknar med att ha tjänat in investeringen inom tre år, bara genom de lägre vatten- och energikostnaderna. Därefter sparar vi pengar för varje dag som duscharna används. Räknar man även in besparingar med minskat antibakteriellt underhåll, så har investeringen betalat sig på ännu kortare tid, säger miljöstrateg Sten Velander.

Orbital Systems dusch har utvecklats efter samma principer som råder på rymdfärjor där vatten och energi är ändliga resurser. Duschtekniken har vunnit pris som Sveriges största uppfinning (SKAPA 2014) och i USA som en av världens ledande innovationer (Edison Award 2015).

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4